מהו ניהול משפטי של סטארטאפ, מדוע ליווי משפטי של סטארטאפ הכרחי לצורך הצלחתו, איך ניהול משפטי נכון יסייע בגיוס משקיעים ואקזיטים, ואיך בוחרים עורך דין לסטארטאפ שלכם?

 

 

 

אנחנו מספר יזמים שחשבו על רעיון מעניין ואנו מעוניינים להתחיל לפתח אותו. איך מתחילים?

מומלץ לערוך הסכם מייסדים בין כל היזמים לפני שמתחילים בפעילות כלשהי במיזם, וזמן קצר לאחר מכן להקים חברה. לשם כך מומלץ כבר בשלב הזה לשכור את שירותיו של עורך דין בעל ניסיון בתחום לצורך ניהול משפטי וליווי משפטי של הסטארטאפ שיוקם.

 

מהו ניהול משפטי של סטארטאפ ומדוע בכלל צריך כבר בשלב הזה ליווי משפטי?

נתחיל בנתון שעלול להדאיג אתכם - אף על פי שבישראל מוקמים, על פי נתונים שונים, למעלה מאלף סטארטאפים בשנה, הרי שאחוז זעיר בלבד מהסטארטאפים מצליחים – האופטימיים מדברים על כ-6 אחוזי הצלחה, בעוד הפסימיים גורסים כי רק כ-2 אחוזים מהסטארטאפים מצליחים. היתר אינם מצליחים להגיע לרווחיות או פשוט נסגרים עקב מחסור במזומנים.

מדוע זה קורה? מקובל לחשוב שפשוט "הרעיון לא היה מספיק טוב", אך הסיבה מורכבת בהרבה ונובעת פעמים רבות מהיעדר ניהול משפטי או לחלופין ניהול משפטי לקוי.

 

סטארטאפ מתחילת דרכו נוקט בפעולות משפטיות רבות – הסכם בין המייסדים, הקמת חברה, פעילות חברה וקבלת החלטות בהתאם לתקנון החברה, ניסוח וחתימה על חוזים, העסקת עובדים, פיתוח ושמירה על קניין רוחני ועוד. הפעולות המשפטיות הללו ועוד צריכות להיעשות בזהירות, בצורה מסודרת ובהתאם לחוק.

 

כל סטארטאפ שעובד ללא עורך דין חושף את עצמו לבעיות רבות - תביעות משפטיות במקרה של פעילות שלא בהתאם לדין או הפרת חוזים עקב חוסר הבנה בקריאתם; אובדן זכויות בקניין הרוחני עקב אי הבנה כיצד לשמור על זכויות אלה; וסכסוכים בין המייסדים עקב היעדר הסכם מייסדים או הסכם מייסדים לקוי.

 

אך הבעיה הבולטת מכולן היא שסטארטאפ שהתנהלותו המשפטית לא מסודרת יתקשה מאוד בגיוס כספים ממשקיעים. אם משקיע יתעניין בכם, קרוב לוודאי שהוא יבקש לבצע בדיקת נאותות על מנת לבחון את התנהלותכם ואת מצבכם. במידה ומשקיע יראה כי אינכם עובדים עם חוזים מתאימים; כי אין לכם תקנון לחברה; כי הקניין הרוחני שלכם לא מוגן היטב; כי ההחלטות בחברה אינן חתומות ואינן מתקבלות בהתאם לתקנון החברה; או כי הנכם מעסיקים עובדים מבלי לדאוג לכל הזכויות הסוציאליות שלהם על פי חוק, מרבית הסיכויים כי המשקיע יעדיף שלא להשקיע את כספו בכם ויעדיף להשקיע את כספו במקום בטוח יותר.

 

הסיבה לכך היא כי סדר משפטי חשוב מאוד למשקיע, לעתים הרבה יותר מהפוטנציאל של הסטארטאפ. סטארטאפ שעובד ללא ניהול משפטי נכון משדר חוסר מקצועיות וחוסר בשלות, שני דברים שמאוד חשובים למשקיעים. ליווי משפטי וניהול משפטי של עורך דין בעל ניסיון בליווי סטארטאפים ידאג כי כל פעולותיכם יגובו מבחינה משפטית וכי הסטארטאפ יהיה מסודר ומנוהל משפטית בצורה מקצועית ונכונה.

 

השתכנענו, וכעת אנו רוצים לדעת - איך בוחרים עורך דין לסטארטאפ?

כפי שצוין לעיל, עורך דין טוב לסטארטאפ שלכם יכול לעשות את ההבדל בין הצלחה שסופה בגיוס כספים רבים ממשקיעים ואקזיט; לבין כישלון שסופו בפירוק הסטארטאפ שלכם. בחיפושכם אחר עורך דין לצורך ליווי משפטי וניהול משפטי לסטארטאפ שלכם, עליכם לשאול את השאלות הבאות:

 

האם עורך הדין עוסק בליווי וניהול משפטי של סטארטאפים ובעל ניסיון בתחום? ליווי סטארטאפים הוא עניין מורכב ודורש התמחות ייחודית. כך למשל עורך דין העוסק בדיני חברות אינו בהכרח יודע כיצד ללוות סטארטאפים, ולכן עליכם לברר את תחום התמחותו של עורך הדין שילווה אתכם. מומלץ לפנות לעורך דין שזהו עיסוקו העיקרי וכן לברר עמו אילו סטארטאפים הוא ליווה בעבר.

 

האם עורך הדין שתיפגשו עמו הוא אכן עורך הדין שילווה את הסטארטאפ שלכם? ישנם משרדים שאליהם תפנו שבהם תיפגשו בעורך דין אשר יספר לכם כי הוא עוסק בתחום שנים רבות וליווה סטארטאפים רבים, אך בפועל פעמים רבות הטיפול בסטארטאפ שלכם יועבר לידי עורך דין זוטר ואף למתמחה אשר אינם בעלי ניסיון בתחום שעלולים לעשות עבודה לא טובה שתביא לכישלון הסטארטאפ שלכם, ולכן מומלץ לפנות לעורך דין אשר הנכם בטוחים כי הוא הגורם אשר יטפל בסטארטאפ שלכם באופן אישי על מנת לוודא כי הנכם בידיים טובות ובטוחות.

 

האם הסטארטאפ שלכם חשוב לעורך הדין? טרם חתימה על הסכם מול עורך הדין אשר ילווה אתכם, יש לקרוא את האותיות הקטנות ולברר, למשל, כמה גבוה תהיו ב"סדר העדיפויות" של אותו משרד. לא נעים לגלות כי אינכם מקבלים מענה הולם או מקבלים מסמכים באיחור משמעותי רק מפני שאתם מתויגים באותו המשרד כ"לקוח לא משלם" או "לקוח לא רווחי" אשר נדחק למטה בסדר העדיפויות של המשרד.

 

הדבר האחרון שאתם צריכים לסטארטאפ שלכם הוא עורך דין אשר יעניק לכם יחס מפלה ומתחמק משיקולים אישיים של כדאיות כלכלית. צורת התנהלות זו עלולה להביא לפגיעה משמעותית בסטארטאפ שלכם אשר כאמור מוכרח לקבל ליווי משפטי וניהול משפטי מתאימים וצמודים לצורך הצלחתו, ולכן חשוב מאוד לברר את העניין טרם התקשרות עם עורך דין לסטארטאפ שלכם. חשוב שעורך הדין שיעניק לכם ליווי משפטי ייתן לכם יחס אישי וצמוד לכל שאלותיכם ובעיותיכם.

 

משרדנו הינו בעל התמחות ייחודית בליווי משפטי וניהול משפטי של סטארטאפים ובעל ניסיון בתחום; וכן מעניק יחס אישי ומקצועי לכל סטארטאפ מתחילת דרכו כרעיון ועד לגיוסי הון והגעה לאקזיט. ככל ובכוונתכם להקים סטארטאפ או לחלופין ככל וכבר התחלתם בפעילות, הנכם מוזמנים ליצור עמנו קשר על מנת לקבל ליווי משפטי וניהול משפטי אשר יסייע להצלחת הסטארטאפ שלכם.

 

על מנת להעמיק בתחום הנכם מוזמנים לקרוא את המאמר שלי "המדריך המשפטי לסטארטאפיסט המתחיל" שפורסם ב-NRG.

ניהול משפטי
וליווי משפטי לסטארטאפ

שאלות ותשובות